bademovo mlijeko

bademovo mlijeko

(Prunus dulcis)

Postoje dvije vrste badema (slatki i gorki), ali mi koristimo slatki badem (Prunus dulcis). Badem je voće i član je porodice šljiva. Drvo badema srednje je veličine, izvorno sa srednjeg Istoka i sjeverne Afrike. Njegov bijeli zadivljujući, predivan cvat inspirirao je mnoge legende. Stari Egipćani cijenili su badem u kozmetici. Stari Grci i Rimljani jeli su badem kako bi stvorili kontra učinak alkoholu.

Kada se zdrobe i stave u vodu, bademi proizvode prekrasno mlijeko, koje se dobiva kada se bademovo ulje kombinira s vodom. Tradicionalno, bademovo mlijeko se koristilo kao piće koje tretira upale kože iznutra na van.

Naši bademi potječu iz tople Kalifornije, jednog od najvećeg uzgajališta badema na svijetu.

 Prije nego što dobijemo ulje badema, badem prolazi kroz niz različitih obrada. Oljušteni su i sortirani u grupe onih koji su dovoljno dobri da bi postali ulje. Obrađeni su u sirovo ulje, zatim se proizvodi ulje različitih kategorija. Usjevi badema su jako osjetljivi na vrijeme, postižu veću kvalitetu na sunčanoj klimi.  Prve tri do četiri godine drvo badema ne daje plod, dok će sljedećih 25 godina biti rodni. Kako bi se proizveo plod badema, cvjetovi se moraju oprašiti i mnogi proizvođači imaju košnice kako bi podržali oprašivanje.

Mlijeko badema izvrsno je kada se koristi za omekšavanje i hidratizaciju kože. Koristimo ga u našoj Celestial kremi za lice i jednostavnih razloga; čini kožu da se osjeća predivno i njegovano.