boja 45380

boja 45380

(Colour 45380)

 

Boja 45380, također poznata kao FD&C Red No. 21 i 22, je duboka jarko crvena. Sintetička je boja topljiva u vodi, koja se može dodati proizvodima da im daje ružičaste tonove, kao boja žvake.

Dodajemo boju 45380 našem Bubblegum Lip Scrubu kojemu daje živahnu, ružičastu boju slatkiša.

Sintetičke boje su prilagođene i odobrene za sigurno korištenje od raznih upravljačkih tijela širom svijeta. U Sjedinjenim Državama, kozmetičke boje moraju posebno biti odobrene za upotrebu od strane Američke administracije za hranu i lijekove (Food and Drug administration - FDA). Svaka boja dobija slova FD&C (što znači primjerena za hranu, lijekove i kozmetiku), boju i brojčanu oznaku.

Europska Unija upotrebljava oznaku boje koristeći prefiks Cl prije broja. Postoji dugi niz boja navedenih po tim sistemima. Mi upotrebljavamo nekolicinu od njih kao nadopunu za naše prirodne pigmente, kako bi postigli punu paletu boja. Mislimo da postoje neke boje koje ne možemo postići upotrebom samo prirodnih pigmenata.

Boja pridonosi estetici proizvoda i pojačava doživljaj, proizvodi postaju zabavniji i uzbudljiviji. Boja može imati duboki utjecaj na naše osjećaje, emocije i zdravlje.