svježi koromač

svježi koromač

(Foeniculum vulgare)

Zajednički komorač se uzgaja zbog sjemena i lišća, sicilijanski zbog svoje mlade stabljike, a komorač iz Firence uzgaja se zbog svojih vrlo debelih listova stabljike.

Biljka je debeljuškasta poput celera, ali ima finije lišće. Njegov korijen od tri debele baze ima formu lažne lukovice.

Ulje komorača (Foeniculum vulgare) dobiveno je parnom destilacijom iz suhih sjemenki komorača. Sjeme se bere zrelo prije nego što padne, rezanjem i prikupljanjem glavica sjemena.

Jedan od glavnih sastojaka komorača je anethol, koji ima jaka antimikrobna svojstva.

Član peršin (Umbelliferae) obitelji, komorač je cijenjena zbog svog blagog okusa poput sladića. Postoje tri jestive vrste Komorača: jedna je trava, a druge su povrće. Podrijetlom je iz južne Europe, a sada je udomaćen u cijelom svijetu.

Ovo ulje je bezbojno ili svijetlo žute boje i miriše jako slatko, ali pomalo zemljano ili pikantno-ljutkasto uz dašak od svježe voćne note.

Mi koristimo i koromač ulje i svježi komorač u našoj Sugar Scrub i Brazened Honey maski za lice zbog njegove arome i pročišćavajućeg, tonirajućeg i svježeg poticajnog učinka na kožu.

Travari ga koriste za liječenje iritabilnog sindroma crijeva (IBS) i bolova u trbuhu, posebno ako je povezana sa mučninama. Također se koristi za smanjenje upala. Aromaterapeuti koriste komorač za tretiranje masne kože sklone prištićima.