ulje afričkog nevena

ulje afričkog nevena

(Tagetes erecta oil)

Naše ulje afričkog nevena dobiva se iz Tagetas obitelji (Tagetes erecta). Dolazi od vrste poznatog još kao Američki i Astečki neven. Izvorno je iz Meksika, sjeverne i južne Amerike, i ima predivne žute ili narančaste cvjetove. Asteci su  veoma držali do Tagetas erecta i ostalih varijacija Tagetas biljki. Erecta je korištena za ceremonije i medicinske svrhe, a Tagetes lucida (poznata kao meksički metvica neven) korištena je kao dodatak originalnom začinjenom čokoladnom napitku, chocolat. Meksikanci koriste erectu i druge tipove nevena u svojim „Dia de los Muertos“ ceremonijama. Dolazi iz istog roda kao dalia i ivančica (Asteraceae). Ne smije se miješati sa Calendula officinalis uobičajenim nevenom. Ulje se dobiva destilacijom cvjetova i koristi se u kozmetici, medicini i parfemima.

Biljnog je mirisa i pomaže održati proizvode svježim, ponaša se kao prirodni konzervans.

Prema modernim istraživanjima afrički neven posjeduje antibakterijska, antigljivična i antioksidantska svojstva. Reducira crvenilo i upale na koži.

Koristimo ulje afričkog nevena u našoj Ambrosia kremi za brijanje kako bi spriječlo pojavu crvenila izazvanog brijanjem.

Ujedno ga koristimo i u kremi za ruke Helpin Hands zbog njegovih zaštitnih svojstva.