smola benzojevca

smola benzojevca

(Styrax tonkinensis pierre)

Benzojevac (Styrax benzoin) pripada Styraceae biljnoj obitelji. Izlučuje se od zimzelenog drveta koje naraste do 7 metara visine, gdje se vosak skuplja u male zasjeke napravljene u kori. Drveće Benzojevca pronađeno je u bogatim šumama i močvarama Sumatre i širom svijeta na mjestima poput Tajlanda i Jave.

Prekaljena guma pohranjena je u komadima, poznata i kao „suze“ ili prešana u blokovima. Ta guma se dalje rafinira kroz metodu solventnog izlučivanja, kako bi se proizvela smola ili guma koja se zatim koristi u parfumeriji.

 

Dva glavna kemijska sastojka benzojevca su coniferyl cinnamate u esterima, i sumaresinolic kiseline. Esteri imaju snažna opuštajuća svojstva na kožu, i benzojevac se obično se koristi za smirenje iritacije kod ispucale, bolne, i vrlo suhe kože. Mi ga koristimo smolu benzojevca u  našem Curly Wurly šamponu da smiri vlasište i vrati kosi sjaj.

 

Benzojevac je najpoznatiji po svom slatkom, vanilastom poput sladoleda vanilije i sladoled-mirisu. Koristimo ga u našem American Cream krutom parfemu zbog slatkog mirisa i kao fiksir, koji omogućuje da parfem traje na koži.

Benzojevac se ujedno koristi i zbog svojih zagrijavajućih kvaliteta, vjeruje se da stimulira protok krvi i lakše bolove u mišićima. Koristimo ga u našoj Shimmy Shimmy pločici za masažu da opusti mišiće i pruži postojani miris.

 

 

 

Korišten je dugi niz godina kao sastojak da pomogne reducirati stres i zbog svojih antibakterijskih svojstva. Koristimo njegove antibakterijske dobrobiti u našim The Greeench i Coconut dezodoransima u prahu.

Kiseline se rijetko nađu u eteričnim uljima i kažu da imaju anti upalna svojstva, što pomaže umiriti iritacije i oticanje kože. Ta opuštajuća i umirujuća svojstva djeluju i na um i emocije.

Benzojevac je prirodni konzervans i antiseptik. Zbog svoje prirodne smolaste teksture

pruža zaštitni sloj na kožu i kosu, što sprječava gubitak vlage i daje kosi sjaj. Koristimo ga u našim American Cream, Coolaulin i Veganese regeneratorima za kosu za povećanje sjaja.

Korišten je godinama kao lijek za razne uvjete, posebno za kožu i kao „tjerač“ zlih duhova.

Bio je korišten i za pomoć kod inhaliranja uslijed dišnih problema. Koristimo benzojevac kao fiksativ i prirodni konzervans u našim parfemima.