organsko ulje pšeničnih klica

organsko ulje pšeničnih klica

(Triticum vulgare)

Naše organsko ulje pšeničnih klica dobiva se hladnim prešanjem same pšenične klice (Triticum vulgare). Ova metoda blagog izlučivanja pomaže sačuvati sve hranjive tvari i svježinu ulja. Riječ klica je poveznica s klijanjem; pšenica raste iz tog korijena što čini 2-3 posto cijelog zrna. Dio koji okružuje zrno služi kao hrana tokom nicanja. Prerađeno bijelo pšenično brašno zadržava samo škrob i ima vrlo malo prehrambene vrijednosti, dok je cijelo zrno često hvaljeno kao zdrava hrana jer je hranjivost pšenične klica u njima. Pšenica je jedna od najstarijeg kultiviranog bilja i njena povijest može se pratiti 10,000 godina.

Egipatska i Kineska civilizacija vjerojatno su je pripitomili od divljih trava koje su pronašle u Srednjoj Aziji. Rimljanima su usjevi pšenice postali jako važni naročito s rastom njihovog carstva, te su širili usjeve pšenice kao glavni prehrambeni proizvod

Tijekom „Mračnog doba“, pšenica je nestala s Europskog jelovnika i samo bogati su je mogli priuštiti. Zaista pristupačna postala je svima oko 19. stoljeća.

Europski kolonisti u Ameriku su donijeli pšenicu i druga žita u 15. i 16. stoljeću, a danas se pšenica uzgaja u gotovo svakoj zemlji. Ulje pšeničnih klica žuta je ili crvena boje i jedno je od najhranjivijih gustih tvari u biljnom svijetu.

Ulje pšeničnih klica je popularan sastojak kako u prehrambenoj tako i kozmetičkoj industriji. Zbog visoke koncentracije vitamina E u sebi izvrsno je za  kožu, kosu i nokte. Vitamin E je odličan antioksidans i smatra se važnim za zaštitu stanica i za održavanje našeg imunološkog sustava i zdrave kože. Također igra bitnu ulogu kod cirkulacije i vida. Vitamin E se široko istraživao za korištenje u liječenju i prevenciji bolesti oka, Alzheimerove bolesti, gubitka memorije, Parkinsonove bolesti, raka i kod olakšanja boli.

Vitamin E ima anti-upalna i analgetska (olakšava bolova) svojstva. Studije također pokazuju da tematska primjena može smanjiti hrapavost kože, suhoću i fine linije, što djelomično objašnjava popularnost ovog sastojka u kozmetici.

Antioksidanski učinak vitamina E je također od velikog interesa za proizvođače kozmetike - antioksidansi djeluju kao konzervansi u proizvodu, uvelike povećavaju rok uporabe, ali što je najvažnije, oni pružaju stvarne koristi površinskim slojevima naše kože.

Antioksidansi sigurno djeluju i uništavaju atom ili skupine atoma pod nazivom "slobodni radikali", koji se javljaju kao rezultat normalnog ljudskog metabolizma i zbog izlaganja suncu, zagađenja i dima cigareta. Slobodni radikali su jako reaktivni i jednom formiran, može započeti lančanu reakciju oštećivanja u našim stanicama, rezultati s kojima su povezani su starenje i razni karcinomi. Masti (lipida), koji čine sastavni dio naše stanične membrane su posebno ranjive na aktivnost slobodnih radikala. Oštećenja lipida u našim stanicama kože može dovesti do suhe, grube kože i starijeg izgleda.

Ulje vitamina E je topljivi antioksidans, zbog čega je posebno dobro prilagođen za upotrebu u kozmetičkoj primjena u borbi protiv oštećenja kože. Njegova svojstva antioksidansa mogu također spriječiti oštećenja kod izlaganja kože suncu koje se smatra najvećim faktorom starenja kože.

Ulje pšeničnih klica ujedno sadrži i proteine, oleinske i linolenske masne kiseline, vitamin B kompleks, željezo i magnezij. Od njih, oleinske i linolenske kiseline su posebno umirujuće za kožu i kod poboljšanja kose. Linolenska masnoća pomaže očuvati strukturu naše kože (iznutra, kada se koristi kao dodatak i izvana kada se nanosi direktno na kožu pomaže tkivu vratiti vlagu). Oleinska kiselina (Omega 9 nezasićene masne kiseline) je jedan od glavnih komponenta maslinovog ulja i jedan je od najkorisnijih sastojaka za naše unutarnje i vanjsko zdravlje.