ulje crnog papra

ulje crnog papra

(Piper nigrum)

Potječe iz Azije, ova drvenasta biljka penje se do 6 metara u visinu sa šiljcima koji sadrže do šezdeset bobica. Dobiveni su, nezreli, u punoj veličini, i suše se na suncu da razviju i okus i boju. Crnjenje se događa zbog enzima u bobica, a vanjska površina postaje naborana. Papar je jedan od najvažnijih začina i koristi se diljem svijeta već tisućama godina. U početku je bio korišten u ljekovite svrhe, a kasnije je dodan u hranu zbog svog okusa. Crni papar ima karakterističan miris i intenzivan okus. U srednjovjekovnoj Europi papar se smatrao dragocjenim. Povijesno gledano, papar je bio cijenjen za pomoć kod probave i uzrokuje kihanje. Klinička ispitivanja pokazala su da glavni sastojak, piperine, djeluje kao anti-upalno, inhibira parazite i može zaštititi jetru.

Ulje se dobiva parnom destilacijom ploda. Boja mu varira od bezbojne do blijedo zelene i ima začinjen, oštar miris papra. To je zagrijavajuće ulje, stimulirajućeg djelovanja. U velikim količinama može biti iritirajući, tako da ga naši izumitelji koriste s velikom pažnjom.

Aromaterapeuti preporučuju ulje crnog papra kod glavobolje, slabe cirkulacije, bolnih mišića, kao prirodni analgetik, i u borbi protiv mentalnog umora.

Crni papar je popularan parfemski sastojak i koristimo ga u našem Breath of God parfemu, kako bi mu dao toplinu i jasnoću.

Jedna od najboljih stvari kod crnog papra je kako stimulira i zagrijava kožu, tako da ga često dodajemo u naše Božićne proizvode. Koristimo ga i u našim sapunima zbog poboljšanja kože i kako bismo dodali uzbudljivu senzaciju vašem svakodnevnom tuširanju.