propilparaben

propilparaben

(Propylparaben)

Propilparabeni

Parabeni su grupa spojeva širokog spektra potrošnje, koriste se kao anti-mikrobni konzervansi u hrani, farmaceutskim proizvodima i kozmetici. Prirodno se pojavljuju u mnogim biljnim izvorima, kao što su mrkva i borovnice. Metil i propil parabeni proizvede se sintetički zbog toga što je preskupo izvlačiti ih iz hrane, ali su 100% identični prirodnim molekularno, strukturno i biokemijski.

Metilparaben i Propilparaben

Mi koristimo dva oblika parabena; metilparaben i propilparaben, koji su od esteri p-hydroxybenzoinske kiseline. Oni su bez mirisa, okusa, ne-iritantni, bijeli, kristalni fini prah. Smatraju blagim parabenima.

Zašto treba koristiti konzervanse?

71% Lush proizvoda ne sadrži konzervanse, jer kad god je to moguće mi stvaramo formule koje ne zahtijevaju konzervanse. Međutim, preostalih 29% naših proizvoda zahtijevaju neki konzervans kako bi se spriječio rast bakterija. Najvažnije je da su naši proizvodi sigurni za korištenje. Bez konzervansa neki od naših proizvoda bi se pokvarili. Propil i metil paraben koriste se za kontrolu rasta bakterija i plijesni. Koristimo manje od pola maksimalne dopuštene razine kako bi se osigurali da je proizvod što je više moguće blag i da prirodna mikro flora kože nije pogođena. Ova niska razina uporabe također pomaže kod biorazgradivosti naših proizvoda i bilo kojeg otpadnog materijala koji smo izradili tijekom proizvodnje.

Jesu li sigurni?

Propilparaben i metilparaben imaju dugu povijest sigurnog korištenja i visoke učinkovitosti. Parabeni su neki od najstarijih kozmetičkih konzervansa, te se koriste još od 1920. Koriste se na globalnoj razini, a svaki je dopušten od svih svjetskih zdravstvenih autoriteta (500 neovisnih sigurnosnih studija je provedeno tijekom desetljeća). Smatraju se sigurnima zbog niske toksičnosti i zbog toga kako ih naše tijelo preradi kada ih unesemo s hranom. Oni se ne nakupljaju niti pohranjuju u tijelu, te se eliminiraju normalno.

Zašto je loš utisak?

Kombinacija pogrešnog tumačenja i krivih studija je izazvalo mnogo brige povezane s uporabom parabena u kozmetici. Najjače odjekuje često citirano: "parabeni su pronađeni u tkivu raka dojke" što dolazi iz studije koju su znanstvenici potpuno diskreditirali. Dokazano je da ne postoji veza između raka i parabena. Vjerojatno ste također čuli da parabeni pokazuju slabi estrogen (ženski hormon) aktivnost. To je točno, ali efekt je toliko slab da nije značajan. Usporedbe radi, cijela zrna hmelja, soje i mnoge druge uobičajene hrane pokazuju visok estrogen aktivnosti.

Proizvodi "bez-parabena"

Ipak, strašne priče o parabenima masovno se šire putem e-pošte, web stranice i medija, te nekoliko tvrtki koje su počele prodavati svoje proizvode posebno ih promovirajući da su "bez-parabena". Činjenica je da su metilparaben i propilparaben najsigurniji kozmetički konzervansi - koristeći se alternativama koje se nisu pokazale sigurnim ili učinkovitim može biti opasnije, nego jednostavno se pridržavati parabena. Mnoge kompanije promoviraju 'paraben free' proizvode kao da je to dobra stvar. To ukazuje na opasnost kompanija koje daju potporu ne provjerenim glasinama. Ako na kozmetičkom proizvodu koji sadrži vodu piše 'paraben free' on će sadržavati drugi konzervans. Ako ne sadrži učinkovite, dokazane konzervanse opasan je sam po sebi, jer pruža plodno tlo bakterijama. Neke druge formule također mogu zahtijevati prisutnost konzervansa. U Lush-u, svi elementi u oblikovanju procesa, bez obzira da li je konzervans potreban ili nije uvijek su pažljivo razmotreni.

Konačno...

71% naših proizvoda su bez konzervansa. To nas čini jedinstvenima u kozmetičkoj industriji. Naši proizvodi su svježe napravljeni lokalno, što je nešto čemu većina kozmetičkih proizvođača ne može konkurirati.