ulje pšenčnih klica

ulje pšenčnih klica

(Triticum vulgare)

Ulje pšeničnih klica je popularan sastojak kako u prehrambenoj tako i kozmetičkoj industriji. Zbog visoke koncentracije vitamina E u sebi izvrsno je za  kožu, kosu i nokte. Vitamin E je odličan antioksidans i smatra se važnim za zaštitu stanica i za održavanje našeg imunološkog sustava i zdrave kože. Također igra bitnu ulogu kod cirkulacije i vida. Vitamin E se široko istraživao za korištenje u liječenju i prevenciji bolesti oka, Alzheimerove bolesti, gubitka memorije, Parkinsonove bolesti, raka i kod olakšanja boli.

Vitamin E ima anti-upalna i analgetska (olakšava bolova) svojstva. Studije također pokazuju da tematska primjena može smanjiti hrapavost kože, suhoću i fine linije, što djelomično objašnjava popularnost ovog sastojka u kozmetici.

Antioksidanski učinak vitamina E je također od velikog interesa za proizvođače kozmetike - antioksidansi djeluju kao konzervansi u proizvodu, uvelike povećavaju rok uporabe, ali što je najvažnije, oni pružaju stvarne koristi površinskim slojevima naše kože.

Antioksidansi sigurno djeluju i uništavaju atom ili skupine atoma pod nazivom "slobodni radikali", koji se javljaju kao rezultat normalnog ljudskog metabolizma i zbog izlaganja suncu, zagađenja i dima cigareta. Slobodni radikali su jako reaktivni i jednom formiran, može započeti lančanu reakciju oštećivanja u našim stanicama, rezultati s kojima su povezani su starenje i razni karcinomi. Masti (lipida), koji čine sastavni dio naše stanične membrane su posebno ranjive na aktivnost slobodnih radikala. Oštećenja lipida u našim stanicama kože može dovesti do suhe, grube kože i starijeg izgleda.

Ulje vitamina E je topljivi antioksidans, zbog čega je posebno dobro prilagođen za upotrebu u kozmetičkoj primjena u borbi protiv oštećenja kože. Njegova svojstva antioksidansa mogu također spriječiti oštećenja kod izlaganja kože suncu koje se smatra najvećim faktorom starenja kože.

Ulje pšeničnih klica ujedno sadrži i proteine, oleinske i linolenske masne kiseline, vitamin B kompleks, željezo i magnezij. Od njih, oleinske i linolenske kiseline su posebno umirujuće za kožu i kod poboljšanja kose. Linolenska masnoća pomaže očuvati strukturu naše kože (iznutra, kada se koristi kao dodatak i izvana kada se nanosi direktno na kožu pomaže tkivu vratiti vlagu). Oleinska kiselina (Omega 9 nezasićene masne kiseline) je jedan od glavnih komponenta maslinovog ulja i jedan je od najkorisnijih sastojaka za naše unutarnje i vanjsko zdravlje.