propilenglikol

propilenglikol

Propilenglikol je bezmirisan, boje i okusa jasan, sirupaste teksture. To je sintetički materijal koji je u potpunosti topiv u vodi. Propilenglikol je humectant, što znači da apsorbira vlagu. Zbog tog svojstva, propilenglikol isto tako pomaže koži apsorbirati vlagu. Kada ga smrzavate propilenglikol ne otvrdne. Zbog njega se ni naši drhtavci za tuširanje neće stvrdnuti ako ih stavite u duboko zamrzavanje. On zadržava njihovu teksturu, tako da oni mogu biti korišteni rashlađeni ili smrznuti što će uistinu stimulirati kožu i osjetila. Kako i zašto ga mi koristimo? Koristimo ga kod drhtavca za tuširanje, sapuna, krema, šampona i regeneratora za kosu. U proizvodima za njegu kože pomaže unositi vodu-bazu sastojaka u kožu. Kod proizvoda za njegu i oblikovanje kose omekšava kosu i omogućava da se kosa jednostavno pročešlja. U našim sapunima omekšava kožu i balansira učinak čišćenja sapuna. Propilenglikol je klasificiran kao „Gras“ (što znači općenito priznat kao siguran) za korištenje u hrani i kozmetici. To ga čini prikladnim i sigurnim sastojkom ne samo za kozmetičke proizvode već i za proizvode poput hrane i farmaceutskih proizvoda. Što se tiče poveznice njega i štetnosti za zdravlje nije je bilo ni u jednom trenutku, a koristimo ga već više od desetljeća.

Jedina legitimna frustracija s ovim sastojkom je njezin petrokemijski izvor jer smo željeli vidjeti manje naftnih polja! Mnogi uobičajeni kozmetički sastojci, kao što su naftni žele (što je ustvari vazelin) ili mineralno ulje (koje je ustvari bebi ulje) dolaze iz petrokemijskih izvora. Mi želimo izbjeći korištenje ovih i težimo inovacijama i istražujemo alternative kad god je to moguće. Vruću sapunsku bazu koja koristi propilenglikol kao jedan od ključnih sastojaka izumio je Stan Krysztal. Vrući sapun koji bi se izlio u kalup bilo kojeg oblika je ogroman korak naprijed. Stan je veliki izumitelj i učitelj koji je također radio na bazi naših krutih šampona. Njegova stručnost živi u tolikih naših proizvoda, a mi smo uvelike zahvalni na njemu. Stanov izbor sastojaka, uključujući propilenglikol, bio je na temelju njegovog ogromnog znanja o kozmetici. Njegova karijera kozmetičkog kemičara obuhvaća 51 godinu, od 1935 do 1992, kada je preminuo u dobi od 86 godina. Dok mineralna ulja i naftni žele imaju nekoliko mogućih alternativa, propilenglikol je teško zamijeniti zbog njegovog jedinstvenog svojstva.