ulje kardamoma

ulje kardamoma

(Elettaria cardamomum)

Kardamom je dio obitelji đumbir, porijeklom iz Šri Lanke i Indije. To je grm lisnatih stabljika koje dosežu i do 5. metara u visinu. Njegovi cvjetovi su blijedo žuti sa svjetlo ljubičastim vrhovima. Plodovi sadrže mnogo sjemena, te se skupljaju prije nego što su zreli. Plodovi se suše polako da se ne bi razvili i otvorili, te izgubili sjeme. Sjeme se koristi cijelo ili mljeveno. Eterično ulje se dobiva njihovom destilacijom, i može biti bezbojno ili žuto. Miris ulja je sladak, začinjen i gotovo kiselkast.

U svijetu je  treći najskuplji začin poslije šafrana i vanilije. Kardamom se prvi put spominje kao ljekovita biljka u Kini oko 720 g.n.e. i naširoko se koristi u kineskoj i indijskoj medicini već tisućama godina. Afrodizijačka svojstva Kardanom spominju se u „Tisuću i jednoj noći“, i kažu da  je rastao u visećim vrtovima Babilona. Stari Egipćani su ga žvakali kako bi izbijelili svoje zube, te u drevnoj grčkoj kulturi je bio korišten kao prinos bogovima. Vikinzi su donijeli ovaj egzotični začin u svoju domovinu nakon posjeta središtu začina na Istoku. Danas su arapske zemlje najveći potrošači jer oni koriste Kardamom u svojoj „gahwa“ kavi. Kardamom je zagrijavajući, aromatičan, tonirajući i stimulans. U aromaterapiji, može se koristiti za opuštanje umornih mišića, a njegova oživljavajuća aroma osvježava duh. Može biti zagrijavajući i opuštajući umornim zglobovima. Kardanom je antiseptik i adstrigent i stoga može imati učinak zatezanja i toniranja na kožu. Na Istoku se vjeruje da kardamom može stimulirati um i donosi jasnoću i radost osjetilima .

Jaka, intenzivno topla, svježa aroma je kao dah svježeg zraka, otvara oči i pročišćava um. Kažu da je začinjen i senzualna afrodizijak. Eterično ulje kardanoma je učinkovito u našim proizvodima zbog stimulirajuće aromatične masaže i arome balzama za usne. Divno se kombinira sa ostalim začinima ili eteričnim uljima, kao što je đumbir. Koristimo ga u našem Soft Touch maslacu za tijelo, zbog njegovog zagrijavajućeg i tonirajućeg učinka na kožu.