ricinusovo ulje

ricinusovo ulje

(Ricinus communis)

Ricinusovo ulje dobiva se iz sjemenki biljke Ricinus communis. Koža ga dobro tolerira i koristi se kao bazno ulje, kao tretman za kožu i stabilizator emulzije u kozmetici. Smatra se da je istočna Afrika zavičajna zimzelenom grmu skočac. Uzgaja se u južnoj Aziji, Africi i drugim vrućim dijelovima svijeta. Sjemenke se prikupljaju gotovo zrele i ostavljaju da sazriju na suncu.Uglavnom se sastoji od ricinoleic kiseline, ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki i prije upotrebe prolazi kroz proces pročišćavanja toplinom. Sjeme sadrži ricin, koji je otrovan, ali se ne apsorbira u istisnuto ulje. Ulje je bezbojna, bez mirisa i okusa blijedo žuta tekućina. Ricinus i njegovi derivati široko se koriste u proizvodnji sapuna, maziva, voskova, najlona, farmaceutskih i parfemskih proizvoda, među ostalima.Ulje također sadrži undecenoic kiselinu, koja je snažan odgovor kožnim gljivicama. Godine 1961, u časopisu American Oil Chemists’ Society, A.F. Novak dokumentirao je antimikrobna svojstva dva glavna derivata ricinusovog ulja: ricinoleic i oleinske kiseline. Otkrio je da su te dvije supstance superiorne u svojoj aktivnosti protiv više vrsta bakterija, kvasaca i plijesni. Tradicionalna koristi od ricinusovog ulja uključuje liječenje kožnih problema, opekotine, opekline, kožne bolesti, kožne posjekotine, ogrebotine itd. Također se koristi kod pojave čmička na oku i to na način da ga se malo nanese i pusti da cirkulira unutar samog kapka. Na sličan način ulje je bilo korišteno kod bolova u mišićima, glavoboljama ili nekim drugim problemima s kožom, natopila bi se tkanina i stavila na bolno mjesto.