NLS ne treba izazivati stres

Siguran je, učinkovit i biorazgradiv. Zašto natrijev lauril sulfat ima tako lošu reputaciju?

Većina tekućih LUSH šampona u sebi ne sadržava natrijev lauret sulfat, već nježnije zapjenjivače amonijev lauret sulfat (ALS) i natrijev akril sulfat (SAS). Curly Wurly šampon sa kokosom sadržava ALS uz ulje jojobe i kokosa koji njeguju kosu, dok Blousey šampon sa bananom, kakao maslacem i cupuacu maslacem koji omekšavaju kosu i vraćaju joj vlažnost.

Kruti šamponi dobra su alternativa za osjetljivo vlasište, uglavnom zbog načina na koji se koristi. Jedan kruti šampon je ekvivalentan je trima bočicama tekućeg šampona od 200 ml, pa iako sadržavaju veliku koncentraciju NLS-a – do 90%- rizik od iritacije je jako nizak jer se na vlasište i kosu nanosi samo pjena.

„Ovo je prilično dramatična promjena“, objašnjava Lush suosnivač Mark Constantine. „Prilikom korištenja tekućeg šampona, upravo na vlasište nanosite šampon, takvo što se ne događa prilikom korištenja krutog šampona – dobijete samo pjenu koju stvara šampon, što znači da ih koristiti mogu i oni sa najosjetljivijim vlasištem“.

Ne samo to, najnoviji Jason and The Argan Oil kruti šampon načinjen je sa agarom što znači da u sebi sadržava 23% manje SLS-a.

Čemu onda toliko frke oko NLS-a?

Natrijev lauril sulfat (NLS) je korišten kao sastojak u šamponima od 1930-tih godina, kada je uveden kao alternativa sapunu. Koristi se kao surfaktant, na sebe hvata prljavštinu masne baze koja se tada ispire vodom. Također je dobar kao zapjenjivač, stvara bogatu i gustu pjenu koju svi volimo i očekujemo koristeći šampone za kosu.

Bez obzira na zastrašujuće priče, nije dokazana veza između NLS-a i karcinoma: o tome se slaže mnogo medicinskih i industrijskih udruga.

Nicola Smith, zdravstvena službenica za informiranje za Cancer Research UK kaže: „Ne postoje dokazi koji navode da natrijev lauril sulfat izaziva karcinom – tako da nema potrebe prestati koristiti šampone. Kozmetički proizvodi u Europi su strogo regulirani i prije plasiranja na tržište moraju se pokazati sigurnima za korištenje. Nažalost, kruži puno neutemeljenih glasina na internetu o kozmetici koja uzrokuje rak, te informacije nemaju znanstvenih temelja ni dokaza.“

U stvarnosti NLS je siguran, učinkovit i ne akumulira se u okolišu, iako ima potencijalno toksičan utjecaj na morske organizme. Suprotno nekim izvješćima, također rizik od iritacije kože je minimalan ako se koristi u šamponima za kosu.

„Većina ljudi može koristiti šampone koji sadržavaju NLS bez straha od iritacije kože ili vlasišta“, kaže dr. Stefanie Williams, dermatologinja i direktorica klinike European Dermatology u Londonu. „Razlog je upravo to što je se taj proizvod ispire, zbilja mala (ili nikakva) količina NLS-a ostaje na koži odnosno tjemenu.


Što je NLS?

Natrijev lauril sulfat koji koristimo dobivamo od kokosovog i/ili ulja sjemenki palme, oba su bogata laurinskom kiselinom . Od laurinska kiseline se dodatkom sumporne kiseline dobiva NLS nakon čega slijedi neutralizacije natrijevim karbonatom. Tako da, iako potječe od prirodnih sastojaka, proizvodi se kemijskim procesom.


WhatsApp