Recikliranje crnih posudica

Vaša Lush posudica mogla bi imati više života od mačke. Napravljena je od tvrde polipropilenske plastike i ima više od jednog asa u svome „rukavu“.


Voljeli bismo da su svi naši proizvodi bez ambalaže. No, kako to (još) nije moguće, služimo se običnim crnim posudicama napravljenim od mješavine kupljene reciklirane plastike i recikliranih crnih posudica, kako bi sigurno čuvale vaše omiljene kreme, gelove i losione. Zašto ne upotrebljavamo vrpce, šljokice i ostale dodatke ambalaži? Zato što održavanje stvari jednostavnima osigurava da kupci plate samo sastojke u svom proizvodu, a ne distrakcije na ambalaži.

Upotreba ovih jednostavnih crnih posudica ima još jednu prednost, održivu shemu recikliranja koja omogućava da ih 'oživimo' više puta nego što su Rolling Stonesi najavili posljednji koncert. Evo kako to radimo. 

Kada crne posudice vratite u naše trgovine one putuju nazad u Lush manufakturu, u Strmec. Posudice se potom šalju u tvrtku Pos-plast d.o.o. u blizini Vrbovca. Tamo se posudice usitnjavaju, ispiru i suše u stroju zvanom granulator. Ti mali komadići plastike tada su spremni za topljenje i ponovno stvaranje crnih posudica. To za nas čini tvrtka Jacquard d.o.o. iz Zagreba koja otkupi plastiku i izradi sve crne posudice i čepove.

Nakon godine dana recikliranja u hrvatskoj Lush manufakturi, možemo ponosno reći da smo od zemalja koje snabdijevamo svježim rukom rađenim proizvodima (Italija, Španjolska, Hrvatska i Mađarska) prikupili oko 1300 kg posudica.

Ove nove sjajne posudice potom su spremne za punjenje svježim proizvodom i dostavu našim kupcima i trgovinama (koji, naravno, opet mogu sačuvati, počistiti i vratiti posudice natrag). Vraćanjem crnih posudica doprinosite zatvorenom sistemu recikliranja, što znači da se one mogu rastopiti i reformulirati opet iznova. Za trud ćete dobiti svježu masku za lice, a mi ćemo dobiti još jednu priliku za smanjenje plastičnog otpada.

Nisu samo crne posudice te koje možete vratiti u naše trgovine. Evo kako postupamo s ostalim materijalima koje možete pronaći u obližnjoj Lush trgovini i kako svaki pojedini opet upotrijebiti ili reciklirati.

Upotrebljavamo recikliranu polipropilensku plastiku kako bismo izradili crne posudice, čepove boca, posudice za make-up u prahu i ostalu ambalažu koju možete pronaći po trgovini. Pogledajte na naljepnicu proizvoda jer ondje piše može li se posudica koju držite u rukama vratiti i zauzvrat dobiti svježa maska za lice. Crne ploče i pločice na kojima su navedena imena proizvoda također su napravljene od polipropilenske plastike, u ovom slučaju po prvi put upotrebljene, ali se mogu dalje reciklirati.

Voljeli bismo da možemo koristiti polipropilensku plastiku za izradu naših kalupa jer testiranja navode da ona ima veći otpor prema sodi bikarboni, ali ova vrsta dobivanja vakuumom još nije široko rasprostranjena za polipropilensku plastiku. Štoviše, visoke temperature toliko variraju da se polipropilen lako može rastopiti i uništiti. Reciklirana plastika od polipropilena ima drukčiju točku taljenja od one koji se prvi put izrađuje što svako testiranje čini rizikom. Radimo na tome i nadamo se skoroj promjeni.

Proizvodi u bočicama

Znate ih, prozirne bočice od gelova za tuširanje i tekućih šampona s crnim čepom. Ove su boce izrađene od plastike polietilen tereftalat popularno zvane PET. Prepoznat ćete je kao materijal u kojem dolaze razna pića koja konzumiramo. Srećom PET plastika se mnogo lakše i više reciklira od polipropilenske i to je razlog zašto želimo da nam vratite crne posudice). Ovu plastiku možete jednostavno ubaciti u kontejnere namijenjene plastici.

Darovne kutije

Kada izrađujemo darovne kutije to obuhvaća nekoliko različitih tehnika. One uključuju krute i ručno rađene kutije na koje se tiska i koje su napravljene od recikliranog kartona i papira, dvostruke kutije (koje imaju vijugavu liniju između dvije stranice kartona) i ručno izdubljenog papira kojim se dobivaju kružni oblici. Sve se može reciklirati ili ponovno upotrijebiti.

Etikete, omot i knjižica 'Što je u mom daru?' koji se nalaze u daru, napravljeni su od 100% recikliranog papira ili recikliranog pamuka i mogu se ponovno upotrijebiti ili reciklirati. Odmotajte svoj dar i otkrit ćete pahuljasti eco flo, fantastičnu alternativu polistirenu napravljenu od krumpirovog škroba koji se lako razgrađuje u vodi i zemlji.

Vrpce

Bacite pogled na policu s darovima u svojoj omiljenoj Lush trgovini i vidjet ćete mnoštvo različitih vrpci kako plijene pažnju. Većina satenskih i onih od grosgrain materijala izrađene su od plastičnih boca prikupljenih u Italiji. One se pretvaraju u klupko od PET niti koje se potom koriste za izradu vrpci. Vrpce dobivamo i od obiteljske tvrtke iz Njemačke koja posluje već tri generacije. Oni su u početku bili specijalizirani za vrpce od rafije, a sada izrađuju dekorativne vrpce.

Ponovo iskoristite vrpce tako da ih upotrijebite za omatanje drugog dara, kao dekoraciju ili kao vrpcu za kosu, mogućnosti su beskonačne.