Charity Pot: smjernice za program financiranja

Rado pomažemo onima koji pomažu drugima i posvetili smo se tomu da podržavamo male, građanske skupine i druge neprofitne organizacije koje rade na sljedećim područjima:


Zaštita okoliša
Zaštita životinja
Ljudska prava (što obuhvaća jednakost, mir i socijalnu pravdu)

Sve ćemo prijave uzeti u obzir, bez obzira na zemljopisnu lokaciju i na to kako su organizacije registrirane, no nećemo podržati organizacije:

• Koje promiču ili podržavaju nasilje, agresiju ili ugnjetavanje drugih (podržavamo samo skupine koje djeluju izravno, ali bez ikakvog nasilja);
• Koje negiraju ljudska prava drugih;
• Koje su umiješane u okrutnosti prema životinjama ili njihovo podčinjavanje, što obuhvaća zemljoradnju, testiranje i istraživanje;
• Koje prisiljavaju ili potiču druge da promjene svoja vjerska uvjerenja;
• Koje se ne trude biti što odgovornije prema okolišu.

Dobro smo promislili koje ciljeve želimo podržati i kako ostvariti najveći učinak svojim financiranjem. Svrha je sljedećih informacija pomoći vam da utvrdite je li vaš projekt ono što tražimo. Pomno pročitajte ovaj dokument prije nego što pošaljete prijavu. Ako imate pitanja, pošaljite poruku e-pošte na adresu charitypot@lush.hr.

Ako odbijemo vašu prijavu, razmotrite mogućnost ponovne prijave. Odbijanje bi jednostavno moglo značiti da ne možemo podržati taj projekt taj mjesec, a ne da ne podržavamo ono što radite.

Kakve organizacije financirate?

Veći dio subvencija dajemo malim, građanskim skupinama koje obično mogu postići najviše s ograničenim resursima, no često teško dolaze do financiranja. Gotovo sve skupine koje financiramo imaju manje godišnje prihode od 800 000,00 kn, a većina i mnogo manje, te ih uglavnom vode volonteri. Ako je vaša organizacija tako sretna da ima veliku podršku i bogate pokrovitelje ili je uspjela dobiti državnu subvenciju, vjerojatno niste jedna od onih koje tražimo.

Smatramo da možemo najviše postići ako financiramo ciljeve koje drugi obično previđaju, pa dajemo prednost manje popularnim ciljevima koji teže dolaze do financija. Većina je popularnih ciljeva vezana za dobrotvorni rad u zdravstvu (medicinska istraživanja, hospiciji itd.), socijalnu pomoć, religijske skupine, djecu / mlade i vojsku, pa nam one ne predstavljaju prioritet. Tražimo organizacije koje se bave problemima koje drugi zanemaruju, koji pomiču granice i propituju općeprihvaćene stavove.

Podržavamo skupine koje izravno djeluju, ali nisu nasilne, jer smatramo da je to važan element u poticanju društvenih promjena. Izravne akcije koje nisu nasilne obuhvaćaju prosvjede i demonstracije, pasivni otpor i druge nenasilne intervencije. Uzet ćemo u obzir samo prijave onih skupina koje nisu nasilne ako djeluju izravno, to jest, koje nemaju namjeru tjelesno naškoditi drugima niti prijete da će to učiniti. Ne financiramo postupke koji bi mogli predstavljati kršenje zakona i nećemo platiti ni za što čime bi se mogao prekršiti zakon. No možda ćemo željeti podržati one koji se služe mirnim građanskim neposluhom pomažući im da plate, na primjer, troškove komunikacije jer snažno podržavamo pravo na slobodu govora.

Ne financiramo religijske organizacije, škole, odbore, studentske ekspedicije ili akademske studije niti doniramo sponzoriranim marševima ili drugim inicijativama za prikupljanje novca kao što su tombole i nagradne igre ili sponzorska događanja. Proizvode ne poklanjamo kao nagrade.

Također ne financiramo pojedince. Morat ćete se prijaviti kao grupa, a novac mora biti uplaćen na grupni bankovni račun. Ne možemo ni uplatiti novac na bankovni račun pojedinca, iz očitih razloga.

Kakve projekte financirate?

Kao aktivistička tvrtka, osobito tražimo projekte koji teže stvaranju dugotrajnih promjena. Cijenimo i razumijemo projekte koji pomažu ili se brinu za potrebite (bili to ljudi, životinje ili planet), no smatramo da je ključno financirati i projekte kojima je cilj zaustaviti zlostavljanje bavljenjem izvornim problemom. Na primjer, radije ćemo financirati projekt kojem je cilj zaustaviti rušenje stabala (npr. borbom protiv industrije palminog ulja) nego projekt kojem je cilj sadnje stabala na području na kojem su stabla porušena.

Stoga dajemo prednost financiranju projekata kojima je cilj mijenjanje stavova i ponašanja putem podizanja svijesti o problemima, aktivizmom, obrazovanjem i prosvjednim akcijama, osobito zato što se takvi poslovi drugdje ne financiraju kako valja. Tražimo inicijative čiji domet nisu samo oni uključeni u projekt, nego imaju potencijal pomoći mnogima, a ne samo nekolicini. No financiramo i projekte koji pružaju pomoć i podršku gdje je potrebna, kao što su utočišta za životinje, podrška izbjeglicama i skupine za savjetovanje.

Podržavanje pozitivnih alternativa jednako je važno kao i suprotstavljanje opasnim praksama. Stoga također tražimo i promičemo projekte koji provode praktična, pravedna i održiva rješenje za svjetske probleme.

Dobivamo mnogo zahtjeva za financiranje pravne borbe, ali iskustvo pokazuje da to nije dobar način korištenja sredstava. Uzet ćemo u obzir financiranje pravne akcije samo ako imate pogodno mišljenje odvjetnika i možete demonstrirati važnost vašeg slučaja za cijelu državu.

Ključna načela

Financiramo organizacije i projekte ako su u skladu s našim vrijednostima. Neka od naših ključnih načela su sljedeća.

Životinje

Na svim našim događanjima i sastancima poslužuje se vegetarijanska / veganska hrana. Nećemo financirati troškove hrane ako ne odgovara tim načelima. Također, nećemo podržati zemljoradničke projekte koji obuhvaćaju životinje. Ne slažemo se s izlovom životinja radi očuvanja ekosustava ili držanjem divljih životinja u zatočeništvu, što obuhvaća i programe razmnožavanja u zatočeništvu. Iznimka su utočišta za divlje životinje iz kojih se životinje ne mogu pustiti na slobodu jer su ozlijeđene. Također podržavamo utočišta za životinje koja ne uspavljuju životinje. Ne financiramo programe preseljenja životinja u kojima se životinje premještaju u drugu državu.

Uporaba papira

Rabimo isključivo reciklirani papir za naše tiskane materijale tako da nećemo financirati tiskanje letaka ako se pri tome ne pridržavate istih načela. No shvaćamo da u nekim državama reciklirani papir nije lako dostupan pa ćemo o tomu odlučiti od slučaja do slučaja.

Putovanje avionom

Ne podržavamo tržišna rješenja za klimatske promjene kao što su međunarodno trgovanje kvotama za ispuštanje ugljičnog dioksida, mehanizmi čistog razvoja ili smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida upravljanjem šumama (REDD).Strategije za borbu protiv klimatski promjena U Lushu se trudimo što manje putovati avionom.

Naše osoblje ne ide na poslovna putovanja avionom unutar RH. Stoga vjerojatno nećemo financirati putovanje avionom osim ako je to neophodno potrebno. Uzet ćemo u obzir plaćanje troškova alternativnih načina prijevoza.

Najvažniji savjeti za uspješne prijave

• Dajemo prednost financiranju izravnog djelovanja umjesto plaćanja svakodnevnih troškova
• Dajemo prednost financiranju troškova projekata, a ne svakodnevnih troškova i plaća pripadnika organizacije
• Dajemo prednost usredotočenim, jasno definiranim projektima
• Ključan je jasan i detaljan proračun
• Dajemo prednost projektima koji teško nalaze financiranje drugdje
• Dajemo prednost skupinama koje se brinu za okoliš
• Dajemo prednost skupinama volontera pred onima koji primaju plaću
• Korisno je znati što možete učiniti s manje novca ako vam ne možemo dati puni iznos
• Navedite jasne aktivnosti koje vaš projekt obuhvaća - što ćete UČINITI?
Česti razlozi za odbijanje prijave
• Prijava je nejasna i teško je shvatiti što radite i što želite postići
• Proračun nije adekvatan ili nije uvjerljiv. Navedite jasne troškove svega i nemojte ih preuveličavati.
• Prijava traži financiranje plaća, ne troškova projekta
• Vaša je organizacija religijska
• Vaš se projekt ne bavi uzrocima nepravde, zlostavljanja životinja ili uništavanja okoliša
• Vaš bi projekt mogao dobiti uobičajenu podršku drugdje i lako je dobiti financiranje za njega
• Niste naveli skupni bankovni račun (ne možemo uplaćivati na bankovne račune pojedinaca)

ČESTO POSTAVLJANJA PITANJA

Kako se prijaviti za subvenciju u programu Charity Pot?

Kako biste se prijavili za Charity Pot morat ćete ispuniti obrazac za prijavu. Obrazac za prijavu zatražite e-poštom na adresi charitypot@lush.hr pod naslovom "Zahtjev za obrazac za prijavu". U poruci e-pošte kratko opišite svoju organizaciju i projekt za koji želite dobiti subvenciju (samo nekoliko odjeljaka teksta). Ispunjenu prijavu pošaljite isključivo e-poštom.

U prijavi navedite internetske veze (linkove) za sve što smatrate relevantnim. Na primjer, ako tražite financiranje za film, pošaljite poveznicu na internetu tako da ga odbor može vidjeti. Pošaljite jednu ili dvije fotografije ako smatrate da bi bilo korisno da odbor vizualizira ono za što se prijavljujete.

Imate li krajnji rok za prijavu?

Ne, možete se prijaviti bilo kada. Imajte na umu da prijave obično ocjenjujemo jednom mjesečno, to jest, prijave od prethodnog mjeseca procjenjujemo početkom sljedećeg. Ako hitno trebate novac, pokušajte poslati prijavu prije kraja mjeseca i u poruci e-pošte jasno naznačite da vam je novac hitno potreban. Preporučujemo vam da se prijavite za projekte koji počinju za najmanje tri mjeseca od predaje prijave.

Kada ćemo znati je li naša prijava uspješna?

Trudit ćemo se javiti u roku od četiri do šest tjedana s odgovorom je li aplikacija ušla u uži izbor, nakon što je odbor pregleda. Nakon toga provjeravamo reference, a to može trajati još nekoliko tjedana, ovisno o tomu koliko brzo dobijemo odgovor od vaših referenci (birajte ih pomno jer ovaj dio postupka može najdulje trajati). Odbor će možda imati dodatnih pitanja o vašoj prijavi. Ako je vaša prijava hitna, jasno to navedite u popratnoj poruci e-pošte. Imajte na umu da prijave primljene u studenom i prosincu razmatramo nešto dulje jer u to doba imamo najviše posla.

Koliku subvenciju možemo tražiti?

Dajemo subvencije od 100,00 do najviše 30 000,00 kuna po projektu. No rijetko dajemo 30 000,00 kn što znači da možemo financirati samo nekoliko projekata. Prosječne subvencije koje dajemo iznose oko 10 000,00 kn.

Naša organizacija nije registrirana kao dobrotvorna. Je li to važno?

Nije. Financiramo sve vrste organizacija. Nije nužno biti registrirana dobrotvorna organizacija. Usredotočeni smo na to da podržavamo male skupine građana volontera, a osobito aktivističke.

Financirate li projekte izvan Hrvatske?

Da, financiramo projekte u cijelome svijetu. Ako se vaš projekt odvija u zemlji u kojoj se provodi Lushov program Charity Pot, možemo vas uputiti na njih. Programe Charity Pot provodimo u 35 različitih zemalja koje sada obuhvaćaju veći dio Europe, SAD, Kanadu, Japan, Australiju, Novi Zeland, Rusiju, Južnu Afriku i Hong Kong. Pojedinosti njihovih kontakata možete potražiti na Internet stranici www.lush.com. Ako se vaš projekt provodi izvan Republike Hrvatske, morate imati barem jednu referencu poznate međunarodne nevladine organizacije s kojom surađujete i njihovu službenu adresu e-pošte (vidi u nastavku).

Možemo li se prijaviti za financiranje općih, svakodnevnih troškova?

Da, možete se prijaviti za financiranje općih i svakodnevnih troškova ako detaljno navedete o kakvim je troškovima riječ. Iako radije financiramo troškove određenog projekta, shvaćamo da organizacija ne može funkcionirati ako ne može platiti opće troškove, pa uzimamo u obzir i prijave za pokrivanje općih troškova.

Možemo li se prijaviti za financiranje troškova plaća?

Radije financiramo djelovanje volonterskih skupina (koje teško dobivaju financiranje) i vrlo rijetko financiramo troškove plaća. Ne možemo plaćati sve one koji se bave aktivizmom, a ne bi bilo pravedno plaćati neke, a druge ne. Smatramo da je naše ograničene financije najbolje uložiti u podržavanje volonterskih skupina koje ionako imaju problema s financiranjem.

Financirate li filmove?

Uglavnom ne financiramo dugometražne filmove, osim u iznimnim slučajevima. Kada financiramo filmove, to činimo u obliku donacije, a ne kao ulaganje u film te očekujemo da film bude neprofitan pothvat. Trebali bismo vidjeti dokaze planova za film koji demonstriraju da će biti koristan i da će ga vidjeti široka publika.

Sponzorirate li događanja?

Protivimo se plaćenom oglašavanju, pa ne sponzoriramo događanja. No spremni smo uzeti u obzir mogućnost donacije radi pokrivanja troškova događanja ako se njegovi ciljevi uklapaju u jedno od tri područja na koja smo usredotočeni. Imajte na umu da javna događanja obično privlače stotine sudionika te imaju mnogo bolje izglede za financiranje od većine onih koji traže pomoć, a prioritet nam je pomoći onim projektima koji najviše trebaju našu pomoć.

Financirate li pojedince?

Ne, obično financiramo samo organizacije i projekte, iako uzimamo u obzir prijave za financiranje troškova plaća, kako je prije navedeno. Ne uplaćujemo subvencije na bankovne račune pojedinaca. Morate imati skupni bankovni račun (vidi u nastavku).

Financirate li početnike i nove organizacije?

Da. Znamo da se mnoge nove organizacije i početnici muče s financiranjem koje im je potrebno da bi stali na noge, a želimo ljudima dati priliku da nešto promjene. Molimo vas da date reference i navedete dosadašnja iskustva glavnih pojedinaca koji djeluju u organizaciji kako bismo mogli procijeniti prijavu.

Ako su troškovi našeg projekta veći od 30 000.00 kuna, možemo li tražiti financiranje dijela troškova?

Da, možete tražiti financiranje za projekte s troškovima većim od 30 000,00 kuna, ali radije financiramo manje projekte. Također, morali biste nam poslati dokaze o tomu kako namjeravate skupiti novac za ostatak troškova projekta. Ako je ukupni proračun znatno veći od 30 000,00, možda ćemo vas zatražiti da se opet prijavite kada skupite dio novca.

Možemo li se prijaviti za više projekata?

Da i možete navesti sve projekte na istoj prijavnici, no svaki od njih mora imati detaljan proračun, a ukupni troškovi moraju biti manji od 30 000,00 kuna. No odbor može odlučiti da financira samo jedan ili samo neke od tih projekata.

Kakvi bi pojedinci / organizacije bili prikladni kao reference?

Reference bi trebale biti nepristrane i neovisne od vaše organizacije. Također bi morale imati iskustva i stručnost u području na kojemu radite. Na primjer, studio za tisak s kojim surađujete možda vas dobro poznaje kao osobe, ali vjerojatno nisu u najboljemu položaju da jamče za kvalitetu i dosljednost vašeg rada. Kao mali tim, ne možemo posjetiti sve skupine koje podržavamo ili čije zahtjeve za podršku razmatramo, pa su dobre reference ključne. Pomno ih odaberite jer provjera referenci često može odgoditi odobrenje financiranja za više tjedana/mjeseci ako ne uzmu u obzir hitnost vaše prijave. Obavijestit ćemo vas ako uđete u uži izbor, kako biste mogli najaviti svojim referencama da očekuju poruku e-pošte ili telefonski poziv od nas.

Ako nam odobrite financiranje, što ćemo morati učiniti da obznanimo Lushovu podršku?

Ništa. Volimo pomoći i ne očekujemo ništa zauzvrat. Ako ipak smatrate da bi za vas bilo korisno da isteknete naš logotip na svojoj Ineternet stranici ili date izjavu za javnost o našoj donaciji, uvijek nam to najprije javite jer bi to moglo izazvati mnogo dodatnog posla za nas. Sve naše donacije navodimo na našoj Internet stranici kako bi trošenje sredstava u sklopu programa Charity Pot bilo transparentno našim klijentima i osoblju. Mnoge skupine taj publicitet smatraju dobrodošlim, ali ako biste radije da donacija koju primite ostane tajna, izaći ćemo vam u susret, ali nam to morate javiti i jasno navesti na obrascu za prijavu.

Ako nam odobrite financiranje, kakve obaveze izvještavanja imamo prema vama?

Od svih skupina koje su dobile donaciju očekujemo da nas obavijeste kako su potrošili novac i kakvi su bili rezultati. Svakako unutar jedne godine od primanja sredstava. U međuvremenu, rado bismo redovito čuli od vas kako projekt napreduje. To nam također daje priliku da podijelimo te vijesti s našim kupcima (vašim potencijalnim pristalicama!) ako to želite.

Možemo li se i drugi put prijaviti za donaciju?

Da. Ponekad ponavljamo donacije, nakon što prođe barem jedna godina od prethodnog financiranja. To u potpunosti ovisi o dostupnim sredstvima, uspješnosti prvog projekta te o tomu jesmo li dobili povratna izvješća.

Ako nam ne odobrite zahtjev, možemo li se opet prijaviti?

Da, svakako! Primamo više prijava nego što ih možemo financirati i odbijanje vašeg zahtjeva ne znači da ne podržavamo vašu skupinu. No ako se želite opet prijaviti, ponovno pročitajte naše smjernice za prijavu kako biste provjerili odgovarate li našim kriterijima za financiranje jer to je najvjerojatniji razlog što prije niste uspjeli. Također, morali biste pokazati da se projekt značajno promijenio.

Ponekad imamo viškove zaliha koje možemo dati u dobrotvorne svrhe. Njih nije moguće koristiti kao darove ili nagrade, nego samo za izravno (na primjer u skloništima za žene, za beskućnike ili hospicijima). Ako želite da vas dodamo na popis čekanja, pošaljite nam pojedinosti na adresu charitypot@lush.hr pod naslovom "Donacije proizvoda".