Permakultura na Sumatri:Regenerativno ulje pačulijaPermakultura na Sumatri: Regenerativno ulje pačulija

Na valu nostalgije, osebujna i zemljana aroma pačulija naširoko se koristi u parfumeriji i aromaterapiji, a možete je pronaći u nekim od najomiljenijih Lushevih proizvoda.

                Lord of Misrule


Pačuli nabavljamo iz Indonezije (Sumatra, Java i Sulawesi), ali područje ekosustava Leuser na Sumatri ozbiljno je ugroženo. Riječ je o jedinom mjestu na svijetu gdje određene ugrožene vrste žive zajedno, uključujući tigrove, slonove, nosoroge i orangutane - a mi smo u opasnosti da izgubimo tu prirodnu raznolikost.


Gayo Lues jedno je od glavnih područja za uzgoj eteričnih ulja u Indoneziji, a odatle nabavljamo sumatransko ulje pačulija. Međutim, ovdašnji poljoprivredni procesi povijesno su naštetili zemlji, zajednici i prirodnoj raznolikosti sumatranske prašume. Poljoprivrednici svake sezone čiste nove dijelove prirodnih parkova tehnikama rezanja i spaljivanja, koje se mogu proširiti na zaštićene šume i ugroziti divlje životinje. Destruktivni gubitak staništa znači prekid koridora divljih životinja, što otežava kretanje životinjama bez prolaska kroz poljoprivredno zemljište. Također, čini zaštićene vrste poput slonova i orangutana u opasnosti od krivolova.


U nastojanju da se naše sumatransko ulje pačulija nabavlja što je moguće odgovornije, izravnije i regenerativnije, naš tim za kupnju tijekom proteklog desetljeća radio je na terenu na Sumatri s organizacijom Orangutan Information Center (OIC) - jednom od Lushevih sestrinskih dobrotvornih organizacija. Permakulturni centar Gayo Lues (GPC) otvoren je 2015. kao zajednički pothvat OIC-a i Lusha jer permakulturne prakse pomažu obnoviti oštećeno zemljište i pružaju različite programe osposobljavanja o odgovornoj i održivoj poljoprivredi.


Smješten među obroncima na sjevernoj Sumatri, strmo i nagnuto okruženje potpomaže obnovu zemlje poljoprivrednika. Klizišta su stalna prijetnja, a hranjivi površinski sloj tla može skliznuti u bilo kojem trenutku. To ostavlja tlo neplodnim, a poljoprivrednici često kreću dalje kako bi pronašli novu zemlju za uzgoj, često i nažalost unutar zaštićenih šuma.


GPC pokazuje kako permakultura može održati plodnost ovog tla. Voditeljica centra Sabar objašnjava: „Usjevi se obično sade u formaciji. To omogućuje zadržavanje vode oko korijena biljaka.” Zemlja tako ostaje hranjivom i može se uvijek iznova koristiti. Uvođenjem rasadnika za smještaj usjeva također se smanjuje pritisak na strmo zemljište i omogućuje stabilnije okruženje za uzgoj.


I samom Sabaru permakultura nije stranac i iskusan je voditelj centra. Njegovo regenerativno putovanje počelo je u dobi od 12 godina, kada je usvojen u permakulturni centar na Baliju, nakon gubitka obitelji u tsunamiju na Sumatri. Očito pronašavši svoju strast, postao je njihov vodeći stručnjak sa svega 20 i nešto godina. U to je vrijeme tim za kupnju došao je do organizacije kako bi pomogao u radu s lokalnim zajednicama u sumatranskom okrugu Gayo Lues. Nakon što je pronašao ljubav u OIC-u, Sabar se odlučio vratiti u svoju domovinu i voditi osposobljavanje za održiviju poljoprivredu.


Kako potražnja za eteričnim uljima raste, zemljište potrebno za usjeve nastavlja rasti. Grmovi pačulija trenutno se prostiru na nekoliko hektara zemlje i nema znakova da njegova popularnost pada. GPC i poljoprivrednici na Sumatri pritom nastavljaju uzgajati svoje proizvode na regenerativan način, nastojeći istovremeno zadržati stabilan prihod. GPC pomaže u obuci i izgradnji kapaciteta za uzgajivače pačulija kako bi se provodile regenerativne prakse i kako bi se proizvodila kvalitetnija ulja. Kada Lush kupi ulje od GPC-a, dio sredstava odlazi na rad i održavanje centra, omogućujući nastavak i razvoj obuke. Ostatak sredstava ide izravno samim poljoprivrednicima.


Ne samo da to pomaže prihodima poljoprivrednika i proizvođača na Sumatri, već se to čini i na održiv način. Mnogi poljoprivrednici u tom području sada se koriste destilatorom eteričnih ulja, koji pokreće mala hidroelektrana koja teče iz obližnje rijeke. To znači da je energetski zahtjevan proces destilacije, koji se obično odvija spaljivanjem drva u destilacijskim kotalima oko šuma, u potpunosti proizveden obnovljivom energijom - prvi takve vrste koji je Lush vidio. Preradom ovih ulja i prodajom tih materijala prikupljaju se sredstva za nastavak demonstracije i edukacije permakulture.


Otkako je Lushevo partnerstvo s OIC-om započelo prije deset godina, zajedno smo potaknuli procvat permakulture na Sumatri, te nastavljamo širiti regenerativne prakse. Sada kupujemo pačuli iz šest različitih sela diljem regije, i to na održiv način. Ipak, posao je daleko od završenog, a prirodna raznolikost na Sumatri i dalje je ugrožena. Kroz stalne napore GPC-a, nadamo se da ćemo nadahnuti buduće naraštaje i poljoprivrednike - ponovnim povezivanjem tog područja s obnovom zemlje, podsjećamo ih na važnost tla.


Napisala Lauren Collins


Ako želite istražiti više i pomoći si da ostanete uzemljeni, naš novi Lord of Misrule Range sadrži pačuli u izobilju.